İçindekiler
Öğretmen Dosyası Nedir?
Öğretmen dosyası, bir eğitmenin ders veya derslerle ilgili olarak ihtiyaç duyduğu her türlü bilgiyi içeren belgedir. Bu dosyada haftalık, günlük ve yıllık planlar yer almaktadır, böylece dersler düzenli bir şekilde işlenebilir.
Öğretmenler, öğrencilerin sınav notlarını, sözlülerini ve performans notlarını da bu dosyada bulundurmak zorundadır. Öğretmen dosyası hazırlanırken, özel bir belge kapağı kullanılması önemlidir. Dosyanın güncel tutulması, öğretmenin sorumluluğundadır.
Öğretmen dosyası, yılın belirli zamanlarında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen müfettişler aracılığı ile kontrol edilir.
Öğretmen Dosyasında Bulunması Gerekenler
- Dosya Kapak Sayfası: Öncelikle, öğretmen dosyanız için bir kapak sayfası bulundurmanız gerekmektedir. Bu kapak sayfası, dosyanın ilk sayfasında bulunur ve öğretmen ile ilgili gerekli bilgileri taşır. (Örnek kapak sayfası indirmek için buraya tıklayın)
- Türk Bayrağı: Öğretmen dosyanızın ikinci sayfasında ise Türk bayrağı bulundurmanız gerekmektedir. (Örnek Türk bayrağı indirmek için buraya tıklayın)
- Atatürk Portresi: Öğretmen dosyanızın üçüncü sayfasında ise zorunlu olarak Atatürk portresi veya Atatürk görseli bulundurmalısınız. (Atatürk portresi indirmek için buraya tıklayın)
- İstiklal Marşı: Öğretmen dosyası hazırlığı sırasında, dosyanızın dördüncü sayfasına İstiklal Marşının 10 kıtasını bulundurmanız gerekmektedir. Bu konuda öğretmenler, iki kıta bulundurarak hata yapmaktadır. (İstiklal Marşı PDF indirmek için buraya tıklayın)
- Gençliğe Hitabe: Öğretmen dosyanıza bulundurmanı gereken bir diğer belge ise Atatürk’ün Gençliğe Hitabesidir. (Gençliğe Hitabe PDF indirmek için buraya tıklayın)
- Öğretmen Hakkında Öz Geçmiş: Öğretmen dosyanızda öz geçmiş belgenizi bulundurmanız gerekmektedir. Bu belgede, doğum tarihi, okul bilgisi, eğitim durumu vb. bilgiler bulunmalıdır. (Örnek öğretmen öz geçmiş belgesini indirmek için buraya tıklayın)
- Talim Terbiye Kurulu Öğretim Programı: Bu belge, öğretim verdiğiniz branşa göre değişmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından her yıl değiştirilen Talim Terbiye Kurulu Öğretim Programını, öğretmen dosyanızda bulundurmanız gerekmektedir. (MEB Talim Terbiye Kurulu Programına gitmek için tıklayın)
- 1789 Sayılı MEB Temel Kanunu: Öğretmen dosyanızda bulundurmanız gereken bir diğer evrak ise 1789 sayılı MEB temel kanununun tamamıdır. (PDF indirmek için buraya tıklayın)
- İş Takvimi: İş takvimi, her iki dönemi de kapsamalı ve güncel olmalıdır. (2024/2025 İş Takvimi dosyasını PDF indirmek için buraya tıklayın)
- Yıllık İş Günü Çalışma Planı: Her branşa göre değişiklik gösteren yıllık plan evrağı, öğretmen dosyanızda bulunmalıdır.
- Günlük Plan: Öğretmen dosyanızda bulundurmanız gereken bir diğer evrak ise günlük plan olmalıdır. Günlük plan, branşa göre değişiklik göstermelidir ve her gün hazırlanmalıdır.
- Haftalık Plan: Yıllık ve günlük planlar gibi bir de haftalık planlamanızı oluşturmanız gerekmektedir.
- Her İki Dönemin de Zümre Tutanakları: Okulun branş zümreleri tarafından paylaşılan bu tutanakları da dosyanızda bulundurmalısınız.
- İl Zümre Tutanakları: Eğitim vermekte olduğunuz ilin zümre tutanaklarını dosyanızda bulundurmalısınız.
- Şube Öğretmenler Kurulu Kararları: 2024 – 2025 şube öğretmenler kurulunun aldığı kararları da öğretmen dosyanızda taşımalısınız.
- Eğitim Verdiğiniz Sınıfların Listesi: Eğitim verdiğiniz sınıfların listesini öğretmen dosyanızda bulundurmanız gerekmektedir. Bu listelerin PDF dosyalarına erişmek için: e-okul > öğrenci işleri > yazıcı simgesi adımlarını takip ederek ulaşabilirsiniz.
- Performans Çizelgesi: Performans notları girildikten sonra öğretmen dosyanızda performans çizelgesi taşımanız gerekmektedir. Bu çizelgede, hangi öğrenciye kaç puan verildiği ve girilen notun neye göre verildiği bilgileri yer almalıdır.
- Proje Değerlendirme Formu: Öğretmen dosyanızda taşımanız gereken bir diğer belge ise proje değerlendirme formudur. Bu formda hangi öğrenciye neye göre performans notu girdiğinizi belirtmeniz gerekmektedir. (Excel veya Google Sheets programları ile hazırlayabilirsiniz)
- BEP Öğrenci Dosyası: Eğer eğitim verdiğiniz okulda BEP’li öğrenci (Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı) varsa bu öğrenci hakkında dosya bulundurmalısınız.
- Yazılı Kağıtları ve Cevap Anahtarları: Son olarak yaptığınız sınav kağıtlarını ve cevap anahtarlarını da öğretmen dosyanızda taşımanız gerekmektedir.
Öğretmen Rehberlik Dosyasında Bulunması Gerekenler
- Rehberlik yıllık planı (2024/2025 Eğitim öğretim yılı)
- Rehber öğretmen olduğunuz sınıfın listesi. Bu listenin PDF dosyasına erişmek için: e-okul > öğrenci işleri > yazıcı simgesi adımlarını takip ederek ulaşabilirsiniz.
- Sınıf için hazırladığınız oturma düzeni (Excel veya Google Sheets programları ile hazırlayabilirsiniz)
- Sınıfınızın haftalık ders programı
- Öğrencilerinizin devamsızlık takip çizelgesi
- Öğrencilerin veli iletişim bilgileri
- Öğrenci tanıma fişleri
- Sınıfta eğitim veren öğretmenlerin isimleri ve iletişim bilgileri
- Sınıfınızdaki kulüplerin bir listesi
- Veli formu
- Öğrencilerin sınav notları (öğrenciye sorabilir veya e-okul üzerinden öğrenebilirsiniz)
Öğretmen Kulüp Dosyasında Bulunması Gerekenler
- MEB Sosyal Etkinlikler ve Kulüp Yönetmeliği (PDF dosyasına ulaşmak için buraya tıklayın)
- Karar defteri (her kulüp için geçerli değildir)
- Kulüp içerisinde yapılan pano çalışmalarının bir belgesi
- Kulüpteki öğrencilerin listesi (e-okul platformunu kullanarak öğrenebilirsiniz)
- Belirli gün ve haftalar çizelgesi (MEB tarafından yayımlanan belirli gün ve haftalar çizelgesi için buraya tıklayın)
Öğretmen Dosyası Nasıl Hazırlanır?
Öğretmen dosyası için belli bir şart yoktur. Fakat öğretmenler genel olarak taşıma kolaylığından dolayı katalog dosya kullanmaktadır.
- Satın aldığınız dosyanın içine en az 20 adet poşet dosya koyun.
- Dosyanın ilk altı sayfasına sırasıyla: dosya kapak resmi, Türk bayrağı, Atatürk Portresi, İstiklal Marşı, Gençliğe Hitabe ve öğretmen hakkında öz geçmiş bulundurmalısınız. Ardından üstte verdiğimiz belgeleri koyabilirsiniz.
Öğretmen dosyası hazırlarken, çektirdiğiniz fotokopileri arkalı önlü kullanmanızda bir sakınca yoktur. Ayrıca katalog dosya yerine istediğiniz herhangi bir dosya türü de kullanabilirsiniz.
Öğretmen Dosyası Örnek
Eğer siz de bir öğretmen dosyası hazırlayacaksanız ve Öğretmen dosyası örnek arıyorsanız bu içerik işinize yarayabilir. Buraya tıklayarak öğretmen dosyası örnek ZIP dosyasına ulaşabilirsiniz.
Öğretmen Dosyası Ne Renk Olmalı?
Öğretmen dosyasının rengi öğretmenin tercihine göre değişebilir. Fakat dosyanın kapağı kesinlikle mavi renkte olmalıdır. Mavi kapaklı öğretmen dosyası, kabul edilebilir bir dosya örneğidir.
Öğretmen Dosyası Kime Teslim Edilir?
Öğretmen dosyası gerek duyulmayan durumlar dışında kimseye teslim edilmez. Dosya, okuldaki öğretmene özel olan dolaba koyulur ve öğretmen ihtiyaç duyduğunda bu dosyayı kullanır. Ayrıca, veli, müfettiş veya okul yönetimi bu dosyayı talep ederse, öğretmen dosyası isteyen kişiye teslim edilmelidir.
Sonuç olarak, bu içeriğimizde öğretmen dosyasında bulunması gerekenler ve bu dosyanın nasıl hazırlanabileceği ile ilgili bilgi verdik.