Diğer bir ismi ile Olgunculuk olarak bilinen Pozitivizm Nedir? Bu yazımızda Pozitivizm Nedir sorusunun cevabını verdik.
Pozitivizm Nedir?
Pozitivizm Nedir? 19. yüzyılın sonlarında August Comte tarafından ortaya atılan Pozitivizm, felsefi bir dindir. Pozitivizme göre, doğru bilgi yalnızca deney ve gözlem ile bulunabilir. Bu sebepten ötürü Pozitivizm, maddeyi ve ruhu açıklayamaz. Aynı şekilde evrenin ve doğanın hiçbir mantığı ve amacı yoktur çünkü deney ve gözlem ile bu sonuç hiçbir şekilde elde edilemez. Comte, Pozitivizm görüşü ile birlikte bilim için oldukça önemli olan “Üç Hal Kanunu” adında bir bilimsel süreç ortaya koymuştur. Bu süreç Comte’ye göre şöyledir;
- Teolojik Dönem: İnsanların putperestlikten Monoteizme yani tek tanrılı inanca geçiş yaptığı dönem.
- Metafizik Dönem: Evreni iyilik, erdem ve ahlak gibi soyut kavramların yönettiği düşüncesi
- Pozitivist Dönem: Bilginin somutlaştığı dönemdir. Doğanın ispatlanabilir ya da çürütülebilir yasaları olduğunu, bilginin de bu yasalara göre oluştuğunu savunur.
Ayrıca Comte’ye göre bilimler de ikiye ayrılır. Bunlar soyut ve somut olmak üzere ikiye ayrılır. Soyut bilimler, teorik bilgi barındırırken somut bilimler ise daha teorik bilimleri barındırır.
Pozitivizm, 19. yüzyılın sonlarında Avrupa’da yaygınlık kazanmış fakat günümüze kadar yaygınlığını koruyamamıştır.
İnsanlık Dini Nedir?
Comte’nin Pozitivizm kanunlarını kullanarak ortaya attığı, yıllar sonra herkesin bu dine inanacağını düşündüğü felsefi dindir. İnsanlık dinine göre insanlar uhrevi bir varlık olan Tanrıya değil, topluma ve sevgiye tapmalıdır. İnsanlık dininin en önemli maddesi sevgidir. Bu sebeple kadınlar bu dinin koruyucuları olarak kabul edilir çünkü kadınlardaki sevgi erkeklere göre daha fazladır. İnsanlık dinine göre her yerleşkede en az bir tapınak bulunmalı ve bu tapınaklarda Comte’nin ölen sevgilisi Clotilde De Vaux’un portresi bulunmalıdır. Bu tapınaklarda her gün bir dâhi anılmalıdır. İnsanlık dinine göre ibadetler ise sohbet, dans ve şarkılar ile yapılmalıdır.
Comte’nin ortaya attığı İnsanlık dinine inanan pek fazla insan çıkmamasına rağmen öne sürdüğü Pozitivist düşünce sayesinde bilim oldukça farklı bir yola girmiş ve gelişmiştir.
Pozitivizm Neyi Savunur?
Pozitivizm, gerçek bilginin yalnızca deneyleme ve gözlemleme yöntemiyle bulunabileceğini savunan felsefi bir görüştür. Bu sebeple Pozitivistler, Tanrı, ruh veya kanıtlayamadığımız şeylerin gerçek olmadığını savunmaktadırlar.
Pozitivizm Neyi Reddeder?
Pozitivizmde, deney veya gözlem ile elde edilemeyecek tüm bilgiler reddedilir. Bu sebeple Tanrı ve metafizik yani olağanüstü olan her şey reddedilir.
Pozitivizm Kurucusu Kimdir?
Pozitivizm, 19. yüzyılın 2. yarısında ortaya atılan bir felsefi görüştür. Pozitivizmin kurucusu 1798 yılında hayata gelen August Comte’dir.
Pozitivizm Temel Özellikleri Nelerdir?
- Gerçek bilgiye yalnızca deney ve gözlem ile erişilebilir
- Evrenin hiçbir amacı bulunmamaktadır
- Madde ve ruh yoktur
- Tanrı veya Yaratıcı yoktur
666 Ne Demek? 666 Anlamı Nedir?
Önemli Pozitivist Düşünürler
August Comte Kimdir?
1798 yılında hayata gelen Comte, Fransız bir sosyologtur. Sosyoloji terimini ilk kez kullanmış ve ilk sosyolog olmuştur. Felsefe alanında da çalışan Comte, Pozitivist düşünceyi ve İnsanlık dinini ortaya atmıştır. Comte, yıllar sonra insanların bilimden ve gözlemden uzak dinleri bırakıp herkesin Pozitivist düşünceye sahip olacağını düşünmüştür. 1857 yılında 59 yaşındayken mide kanseri sebebiyle hayatını kaybetmiştir.
Moritz Schlick Kimdir?
1882 yılında Almanya’da dünyaya gelen Schlick, Viyana Çevresi kurucularındandır. Pozitivizm öncülerinden ve Mantıkçı Pozitivizmin kurucularındandır. Husserl’in felsefi görüşünü reddederek, felsefede analitik ve mantıkçı düşünmeyi benimsemiştir. Schlick, kesin bilgiye mantıksal açıdan ulaşmanın imkansız olduğunu ve yapılabilecek en iyi şeyin bilimi kullanmak olduğunu öne sürmüştür.1936 yılında 54 yaşındayken bir suikasta uğrayarak hayatını kaybetmiştir.
Rudolf Carnap Kimdir?
1891 yılında doğan Alman filozof, Viyana Çevresi’nin en önemli üyelerinden birisidir. Almanya ve Amerika’da önemli felsefi başarılara imza atan Rudolf Carnap, mantıksal düşünce ve mantıksal olguculuğun büyük bir destekçisiydi. Rudolf Carnap 1970 yılında 79 yaşındayken hayatını kaybetti.
Otto Neurath Kimdir?
1882 yılında Avustralya’da dünyaya gelen Otto Neurath, önemli bir sosyolog ve filozoftur. 1934 yılına kadar Viyana Çevresi’nde önemli görevlerde bulunan Otto Neurath, Pozitivist düşünceleri İskandinavya’ya (Danimarka, İsveç ve Norveç) yaymak için Comte ile büyük emek harcamıştır. Ayrıca siyasette de oldukça zaman harcayan Otto Neurath, büyük bir Nazi karşıtıydı. Otto Neurath, 1945 yılında ani bir şekilde hayatını kaybetti.
Kaynak: Auguste Comte Wikipedia, Religion of Humanity Wikipedia
[…] Pozitivizm Nedir? Pozitivizm Özellikleri […]