Ana Sayfa > SEO > Local SEO (Yerel SEO) Nedir, Nasıl Yapılır? – Detaylı Rehber

Local SEO (Yerel SEO) Nedir, Nasıl Yapılır? – Detaylı Rehber

Tıkla, İndir: Teknik SEO Kontrol Listesi

Yayımlanma Tarihi:

Güncellenme Tarihi:

9 Dakika Okuma Süresi

Başlangıç

Günümüzde neredeyse herkes bir ürün veya hizmet satın almadan önce Google üzerinden araştırma yapmaktadır. Bu araştırma sonucunda karşısına çıkan markaları değerlendirir ve yakınında olan iş yerine gider.

Eğer işletmeniz için henüz local SEO çalışması yapmadıysanız, az önce verdiğim örnekteki müşteriyi farklı bir markaya kaptırdınız demektir. Çünkü Google üzerinden araştırma yapan kişi yüksek ihtimalle markanızın ismini bile görmedi!

Local SEO, hizmet verdiğiniz bölgeden daha fazla müşteri çekmenizi sağlar ve bu sayede potansiyel müşterilerinizi iş yerinize çekerek daha fazla ciro elde etmenize yardımcı olur.

Local SEO (yerel SEO) nedir, nasıl yapılır içeriğinin öne çıkarılmış görseli.

Local SEO (Yerel SEO) Nedir?

Yerel SEO, basitçe bir işletmenin belirli bir coğrafi bölgede (şehir, semt, ilçe vb.) arama motorlarında daha üst sıralarda çıkmasını sağlamak için yapılan optimizasyon çalışmalarının tümüne verilen isimdir.

Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse; local SEO, işletmenizin bulunduğu şehir, ilçe veya mahalle gibi belirli bir bölgede daha görünür olmasını sağlar.

Örnek olarak, evini haşere basan bir kişinin yapacağı ilk iş Google’a girmek ve “ev haşere ilaçlama” şeklinde bir arama yapmak olacaktır. Google bu kişinin karşısına local SEO çalışmasını en doğru yapan ve kişiye yakın olan işletmeleri sıralayacaktır. Bu sayede local SEO çalışmalarını doğru şekilde gerçekleştiren işletme, daha fazla müşteri kazanacaktır.

Local SEO Çalışmalarını Hangi İşletmeler Yapmalıdır?

Aslında fiziksel bir mağazası olan veya belirli bir bölgeye hizmet veren hemen hemen tüm işletmeler local SEO optimizasyonlarını uygulayabilir. İsterseniz tüm Türkiye’ye hizmet veren bir firmanız olsun, isterseniz de sadece küçük bir bölgede bulunan fiziksel mağazanız, local SEO çalışmalarını yapmak müşterilerinizi artırabilir ve daha fazla gelir elde etmenizi sağlayabilir.

Fakat local SEO çalışmalarını yapmadan önce anahtar kelime araştırması yapmak oldukça önemlidir. Hâli ile eğer kimse verdiğiniz hizmeti Google’da aramıyorsa, local SEO çalışmalarınız boşa gidebilir.

SocialMediaToday tarafından 2019 yılında yapılan araştırmaya göre, Google’da yapılan aramaların %46’sı yerel bir işletme bulmak için yapılıyor.

Peki, web siteniz ve işletmeniz için local SEO anahtar kelime araştırması nasıl yapabilirsiniz?

Local SEO Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

Local SEO çalışmalarına başlamadan önce doğru bir şekilde anahtar kelime çalışması yapmak oldukça önemli. Sonuç itibariyle kimse gereksiz yere bir yatırım yapmak istemez. Bu sebeple local SEO için anahtar kelime çalışmanızı büyük bir titizlik ile yapmanızı öneririm.

Local SEO için anahtar kelime araştırması yaparken kullanabileceğiniz birkaç araç mevcut. Fakat daha doğru sonuçlar için Google Ads’in sunduğu Keyword Planner aracını kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Google Ads Keyword Planner aracı, verilerini doğrudan Google altyapısını kullanarak aldığı için %99,9 doğrulukta bilgi verir. Bu sebeple local SEO için anahtar kelime araştırması yaparken Google Ads Keyword Planner kullanmanız daha etkili olacaktır.

Google Ads’in sunduğu Keyword Planner aracıyla anahtar kelime araştırması yapmak ve aylık aranma sayılarını görmek için aşağıdaki adımları takip edin:

  1. Google Keyword Planner aracının ana sayfasına girin ve Google hesabınız ile giriş yapın.
  2. Ardından karşınıza çıkan alandan “Yeni Anahtar Kelimeleri Keşfet” seçeneğine tıklayın.
  3. Hedeflediğiniz ana anahtar kelimenizi bölge adı geçirmeden girin (veteriner, kafe, otel, muhasebe vb.).
  4. Ardından hedeflediğiniz bölgeyi veya bölgeleri seçin ve kaydet butonuna tıklayın.
  5. Son olarak “Sonuçları Al” butonuna tıklayın ve Google’ın önerdiği tüm anahtar kelimeleri ve bunların bölgesel aranma sayılarını göreceksiniz.
Google Keyword Planner local SEO anahtar kelime araştırma sonuçları

Local Pack ve Local Organik Sonuçlar Nedir, Ne Anlama Gelir?

Local SEO dediğimiz zaman sıralama almak istediğimiz iki farklı alan bulunur. Kullanıcılar bu iki farklı alanı da inceler ve bu sebeple müşteri kaçırmamak için ikisinde de sıralama almaya çalışırız.

Local Pack, Google arama sonuçlarında, genellikle haritanın hemen üstünde veya yanında yer alan, bir konum için en alakalı işletmeleri listeleyen bir bölümdür. Bu liste, genellikle üç işletmeyle sınırlıdır, ancak daha fazla da olabilir.

"Muhasebeci" yazıldığı zaman görünen Local Pack alanı.

Local Organik Sonuçlar, Google arama sonuçlarında Local Pack’in hemen altında yer alan alandır. Eğer site içi SEO ve teknik SEO geliştirmeleri doğru yapıldıysa web siteniz, Local Organik Sonuçlarda sıralama elde eder.

RedLocalSEO tarafından 2024 yılında yapılan bir araştırmaya göre yerel bir arama yapan kullanıcıların %44’ü Local Pack’e ve %29’u Local Organik Sonuçara tıklamaktadır.

Local SEO Optimizasyonları Nelerdir, Nasıl Yapılır?

Anahtar kelime araştırması ile birlikte işletmeniz için local SEO’nun gerekli olduğuna karar verdiyseniz, optimizasyon çalışmalarına başlayalım!

Google, Yandex ve Bing’te İşletme Profillerinizi Açın

Kullanıcılar Google’da işletme aramaya yönelik arama yaptığı zaman karşılarına Google Maps’te yer alan işletmeler çıkmaktadır. Hatta bunun işlediğini görmek için gizli sekmede Google’da “veteriner”, “atm” ve “bilgisayarcı” gibi anahtar kelimeleri aratabilirsiniz.

İşletmenizin yerel aramalardan daha fazla müşteri kazanması için Google Maps’te, Yandex Maps’te ve Bing Maps’te işletmenizin ekli olması oldukça önemlidir.

StatCounter tarafından Ağustos 2024’te yapılan araştırmaya göre Türkiye’de Google’ın kullanılma oranı %54.71 iken, Yandex’in kullanım oranı %42.05‘tir.

Ayrıca kendi çıkarımlarımıza göre, Google Maps işletme profiliniz ne kadar optimize ve ne kadar fazla olumlu yorumu varsa Google o kadar web sitenize otorite aktarımı sağlıyor. Bu sebeple müşterilerinizden olumlu yorum almanız ve profilinizi optimize etmeniz Local SEO için oldukça önemli bir yere sahip (Onur Tutuş tarafından).

Google My Business Optimizasyonunu Yapın

Google My Business (GMB), işletmelerin Google Arama ve Haritalar’da yerel olarak daha görünür hale gelmesini sağlayan ücretsiz bir platformdur. Bu platformu optimize etmek, potansiyel müşterilere ulaşmak ve yerel rekabette öne geçmek için oldukça önemlidir.

Google My Business platformuna işletmenizi yüklediğiniz ve gerekli optimizasyonları yaptığınız zaman aşağıda da görebileceğiniz üzere “Local Pack” denilen “Yerel İşletmeler” alanında çıkma şansınız oldukça yükselir:

Edremit bölgesinde “Veteriner” araması yapılmıştır.

İşletmenizin “Local Pack” alanında yer alması ve yerel aramalardan daha fazla müşteri çekebilmesi için Google My Business üzerinden aşağıdaki optimizasyonları gerçekleştirmelisiniz:

  1. İşletme adınızda anahtar kelimenizi geçirin,
  2. Okunabilirliği yüksek, işletme hakkında bilgi veren bir açıklama yazın,
  3. Adresinizi doğru işaretleyin,
  4. Mümkün olduğunca fazla görsel eklemesi yapın,
  5. Müşterilerinizden yorum isteyin ve olabildiğince çok 5 yıldızlı yorum almaya çalışın,
  6. Telefon numaranızı ekleyin,
  7. Web sitenizi ekleyin,
  8. Açılış ve kapanış saatlerini doğru şekilde ekleyin.

Ayrıca öne çıkan görselin üstünde anahtar kelimenizi geçirmenizi öneririm. Google Vision AI isimli yapay zeka aracı sayesinde görsellerin üstünde yazan metinleri okumaktadır. Bu sebeple öne çıkan görselinizin üstüne hedeflediğiniz anahtar kelimeyi yazarak Local Pack alanında daha iyi sıralama elde edebilirsiniz.

Web Sitenize Şema İşaretlemelerini Ekleyin

Şema işaretlemeleri, web sayfalarınızdaki içeriğin ne anlama geldiğini arama motorlarına daha iyi anlatmanıza yardımcı olan bir yapılandırılmış veri biçimidir. Basitçe söylemek gerekirse, web sitenizin içeriğini arama motorları için daha anlaşılır hale getiren bir tür işaretleme dilidir.

Şema işaretlemeleri sayesinde web sitenizin marka ismini, adresini, iletişim numarası ve daha birçok bilgiyi Google ve diğer arama motorları ile paylaşabilirsiniz.

Aşağıdaki kodu markanız için düzenleyip, kaynak kodunda <body> </body> etiketleri arasına ekleyebilirsiniz:

<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "https://schema.org",
  "@type": "Organization",
  "name": "İşletme Adınız",
  "image": "https://www.websiteniz.com/isletme-logonuz.png",
  "@id": "",
  "url": "https://www.websiteniz.com",
  "telephone": "+90-555-555-5555",
  "address": {
    "@type": "PostalAddress",
    "streetAddress": "Cadde Adı No:10",
    "addressLocality": "Şehir",
    "postalCode": "12345",
    "addressCountry": "TR"
  },
  "geo": {
    "@type": "GeoCoordinates",
    "latitude": 41.0082,
    "longitude": 28.9784
  },
  "openingHoursSpecification": {
    "@type": "OpeningHoursSpecification",
    "dayOfWeek": [
      "Monday",
      "Tuesday",
      "Wednesday",
      "Thursday",
      "Friday",
      "Saturday"
    ],
    "opens": "09:00",
    "closes": "18:00"
  },
  "sameAs": [
    "https://www.facebook.com/facebookhesabi",
    "https://www.instagram.com/instagramhesabi",
    "https://www.twitter.com/xhesabi",
    "https://www.linkedin.com/company/linkedinhesabi"
  ]
}
</script>

Olabildiğince Fazla Olumlu Yorum Alın

MOZ tarafından 2015 yılında yapılan bir araştırmada kullanıcıların Local Pack (diğer adıyla snack pack) alanına tepkileri ölçüldü. Toplam 200 kişi ile yapılan deneyde, ısı haritası ölçüldü.

Casey Meraz önderliğinde yapılan deneyde, ilk olarak Local Pack alanının üstünde organik sonuçlar çıktığı zaman kullanıcıların tepkileri ölçüldü. Bu deneyin sonucunda, organik sonuçlar tıklamaların %40’ını kazandı.

Benzer bir deney, Juris Digital’de de yapıldı ve oldukça benzer sonuçlar elde edildi. Deney, az önceki örnekteki gibi Casey Meraz önderliğinde yapıldı ve deney sonucuna göre reklamlar tıklamaların %30’unu, organik sonuçlar %39.5’ini, local pack ise %21.5’ini kazandı. Geriye kalan kısım ise 2. sayfaya ve daha fazla işletme incele butonuna tıkladı.

Bir sonraki deneyde ise “Local Pack” alanı organik sonuçların üstünde yer alıyordu. Yani kullanıcı bir anahtar kelime arattığı zaman öncelikle reklamlar, sonra local pack ve en son ise organik sonuçlar sıralama alıyordu.

Bu deneyin sonucunda ise Local Pack’te ilk 3 sırada yer alan işletmeler tıklamaların %44’ünü kazanırken organik sonuçlar ise %29’unu kazandı.

Katılımcılara hangi işletmeyi neden seçtikleri sorulduğunda ise kullanıcılar yıldızı ve yorumu fazla olan işletmeyi tercih ettiklerini belirttiler.

Casey Meraz tarafından yapılan bu deney, aslında işletmenize gelen yorumların ve yıldızların ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Bu sebeple işletmeniz için olabildiğince fazla organik yorum ve 5 yıldız alabilmeniz oldukça önemli.

İşletmeniz için yorum ve yıldız toplarken aşağıdaki maddelere uymanız oldukça kritik:

  • Yorum için herhangi bir ödeme yapmayın, bırakın müşterileriniz sizin için yorum yapsın.
  • Siz veya çalışanlarınız yorum yapmasın.
  • Rakip işletmeye olumsuz yorum yapmayın.
  • Sadece Google için değil, aynı zamanda Yandex ve Bing için de müşterilerinizden yorum isteyin.
  • Her bir yoruma profesyonel bir şekilde cevap vermeye özen gösterin.
  • Eğer mümkünse Trustpilot gibi platformlardan da olumlu yorum almaya çalışın.

Yerel Backlink Çalışması Yapın

Yerel SEO çalışması yürütürken backlink stratejisi oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü Google sizi bölgesel bir işletme olarak gördüğü için daha az otorite aktarımı yapacaktır.

Bu engeli kırmak ve kendi bölgenizde öncü bir firma olduğunuzu Google’a göstermek için backlink stratejiniz önemli bir yere sahip.

Local SEO stratejisi geliştirdiğiniz web sitenizde ve işletmenizde öncelikle iyi bir sosyal medya optimizasyonu yapmanız gerekir. Tüm sosyal medya hesaplarınız aktif olmalıdır. Ayrıca biyografi gibi alanlardan da web sitenize bağlantı vermelisiniz.

Buna ek olarak bölgesel haber sitelerinden tanıtım yazısı satın alarak yerel çapta önemli bir işletme olduğunuzu Google’a ispatlayabilirsiniz.

Site İçi SEO ve Teknik SEO Geliştirmelerini Yapın

Web sitenizde Local SEO stratejisi uygulayacaksanız site içi SEO ve teknik SEO optimizasyonlarını da uygulamanız gerekmektedir. Google’ın web sitenizi daha doğru taraması ve kullanıcıların web sitenizde pozitif deneyim yaşaması sıralamaları önemli ölçüde etkileyecektir.

Local SEO stratejisi uygulayacağınız web sitenizde aşağıda yer alan site içi SEO ve teknik SEO geliştirmelerini yapabilirsiniz:

  1. Sitenizi Mobil Uyumlu Hâle Getirin: Web sitenizi mobil, table ve bilgisayar dahil olmak üzere tüm cihazlara uyumlu olabilecek şekilde ayarlayın.
  2. Site Hızını Optimize Edin: NitroPack.io ve Google tarafından ortaklaşa yapılan bir deneye göre, sayfa hızında yapılan 0.1 saniyelik iyileştirme seyahat sektöründe %10, e-ticaret sektöründe %8 ve lüks sektörde ise dönüşüm oranlarını %3.6 oranında artırmaktadır. Hem dönüşüm oranlarını artırmak hem de daha iyi sıralama elde etmek için web sitenizin hızını artırmanız oldukça önemli.
  3. Meta Title & Description Etiketlerini Optimize Edin: CTR (gösterim başına tıklama oranı), Google’ın sıralama yaparken en çok dikkat ettiği faktörlerden birisidir. Hatta SparkToro tarafından 2014 yılında yapılan bir deneyde, katılımcılar 7. sırada yer alan bir web sitesine tıklayarak CTR oranlarını artırdı ve bunun sonucunda deney yapılan web sitesi 1. sıraya yükseldi. CTR oranınızı artırmanın en basit ve etkili yolu meta title ve meta description etiketlerini optimize etmenizdir. Kullanıcıları tıklamaya ikna eden ve anahtar kelimenizi içeren bir meta title & description yazmanız faydalı olacaktır.

Local SEO stratejisi uyguladığınız web sitenizin Teknik SEO’sunu iyileştirmek için Teknik SEO içeriğimizi okuyabilirsiniz. Ayrıca Site İçi SEO hakkında yazdığımız kapsamlı içerik de yükselmeniz için oldukça faydalı olacaktır.


Yapılan birçok araştırma gösteriyor ki günümüz dünyasında işletmenizin dijital varlığı oldukça önem arz ediyor. Local SEO ise bu dijital dünyanın sadece küçük bir basamağı, fakat unutmamak gerekir ki her şey basit bir adımla başlar.

Bu içerikte sizlere Local SEO ile ilgili olabildiğince fazla bilgi vermeye çalıştık. Umarım bu makalede yer alan ipuçları, referanslar, deneyler ve optimizasyon önerileri sizin ve işletmeniz için faydalı olmuştur.

Önerileriniz, şikayetleriniz ve talepleriniz için bizimle iletişim sayfasından iletişime geçebilir veya yorum alanından fikrinizi paylaşabilirsiniz!

İlker Tosun, SEO sektörüne 2019 yılında giriş yaptı. Birçok internet sitesinin SEO süreçlerinde aktif olarak görev aldı. 40'ı aşkın sektörde SEO süreçlerini yürüten İlker Tosun, günümüzde Koç Holding’in dijital pazarlama ajansı olan Ingage Dijital Pazarlama’da SEO Analyst olarak görev almaktadır.

Yorum yapın

Bizimle İletişime Geçin WhatsApp