2. Dünya Savaşından sonra kurulan Varşova Paktı Nedir? Kurucuları ve amacı nedir? Bu bilgilerin cevabını yazımızda öğreneceksiniz.
Varşova Paktı Nedir?
Varşova Paktı, 2. Dünya Savaşının bitmesinin ardından Sovyet Rusya yani Sovyetler Birliği tarafından kurulan bir politik ve siyasi pakttır. Paktın genel amacı Avrupa’da bulunan Komünist ülkeleri bir çatı altında bulundurmak için kurulmuştur.
Varşova Paktının ilk adımları Yalta Konferansı görüşmelerinden sonra atılmış ve böyle bir pakta ihtiyaç duyulacağı düşünülmüştür.
Varşova Paktı, 14 Mayıs 1955 yılında Polonya/Varşova’da imzalanmıştır. Pakt gereği Avrupa’da yer alan Yugoslavya dışındaki Komünist ülkeler Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı adı altında birleşecek ve güçlenecekti. İmzalanan siyasi ve politik pakt, Doğu Almanya topraklarını da içermekteydi.
NATO ve Varşova Paktı
1949 yılında Amerika/Washington’da imzalanan antlaşmanın kuruluş amacı Batı Avrupa ülkelerini Sovyet Rusya ve Komünist ülkelerden korumaktı. İkinci dünya savaşından sonra bu tarz bir düşüncede olan Sovyet Rusya yöneticileri NATO’nun da kurulmasıyla birlikte pakt fikrini hayata geçirmeye başlamış ve 1955 yılında resmi olarak imzalanmıştır.
NATO ülkelerinde Türkiye ve Yunanistan dâhil neredeyse tüm Batı Avrupa ülkeleri yer almaktaydı.
Varşova Paktı Amacı
Varşova Paktı amacı, NATO’ya karşı Komünist ülkeleri birleştirmektir. Antlaşmanın amacı bu gibi görünse bile gerçekte Sovyet Rusya’nın Doğu Avrupa’da hâkimiyet alanını büyütme isteğidir.
Sovyet Rusya’nın bu politikası 1991 Sovyetler Birliği’nin dağılmasına kadar devam etmiş ve birçok komünist ülkede eylemlere, gösterilere ve protestolara yol açmıştır. Zorunlu olarak komünizme geçen ülkelerin halkı sinirli olmasının yanında bir de ülkelerinin Sovyetler Birliği tarafından kısmen ele geçirilmişti. Bu duruma sinirlenen halklar büyük isyanlar başlatmış ve Sovyetler Birliği’nin Avrupa’dan çekilmesine yol açmıştır. Bu durum ise Sovyetler Birliği’nin dağılmasını hızlandırmıştır.
En İyi Tarihi Filmler: Tarihin Tozlu Sayfalarına Yolculuk
Varşova Paktı Kurucuları ve Üyeleri
Varşova Paktı, 1955 yılında Polonya’nın Başkentinde (Varşova) imzalanmıştır. Paktın kurucusu yalnızca SSCB’dir. Antlaşmayı toplamda sekiz ülke imzalamış ve onaylamıştır.
- Polonya
- Bulgaristan
- Arnavutluk
- Çekoslovakya
- Doğu Almanya
- Macaristan
- Romanya
- Sovyet Rusya
Varşova Paktı Nasıl Dağıldı?
Takvimler 1991 yılını gösterdiğinde Sovyetler Birliği büyük isyanlar ve ekonomik problemlerle uğraşmaktaydı. Halktan alınanların neredeyse tamamı soğuk savaş sebebiyle askeriyeye ayrılmıştı ve bu da halkı sinirlendirmişti. Ayrıca Doğu Avrupa ülkelerinin Komünizmi sevmemesinden ve yaşadıkları yoksulluktan dolayı Sovyet Rusya dışında da büyük isyanlar yaşanmaktaydı. Bu gelişmeler sonucunda 26 Aralık 1991 yılında Sovyetler Birliği dağıldı ve 15 ülkeye bölündü.
Sovyetler Birliği dağılmadan kısa bir süre önce 1 Temmuz 1991 yılında Varşova Paktı dağıldı. Doğu Almanya dışında dağılan diğer Varşova Paktı üyeleri Cumhuriyet ve Demokratik sisteme geçiş yaptı. Doğu Almanya ise 3 Ekim 1990 tarihinde Batı Almanya ile birleşerek Almanya Federal Cumhuriyeti kurulmuş oldu.
Sovyetler Birliği 26 Aralık 1991 yılında Ukrayna ve Belarus ile görüşmüş ve Sovyetler Birliğinin resmi olarak dağıldığını kabul etmiştir.
Varşova Paktının dağılmasından sonra Soğuk Savaş resmi olarak bitti ve Avrupa’nın siyasi düzeni tekrardan sağlandı.
Kaynak: Wikipedia
Yorum Ekle